Śniadanie

Kabza z chabichou du poitou z oliwką i tymiankiem

Dla4 os.
Czas przygotowania:30 minut
Czas gotowania:5 minut

Składniki

  • 2 sery kozie kostki 120g
  • 12 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego
  • 4 łyżki stołowe soku cytrynowego
  • 4 garście sałaty strzępiastej
  • Suszony tymianek
Do tego przepisu potrzebujesz
Ser kozi kostki
120 g

Przepis krok po kroku

    1W misce delikatnie wymieszać ser kozi z oliwą z oliwek i tymiankiem.
    2Przygotować winegret: zmieszać sok z cytryny ze szczyptą soli i pieprzu i dodać oliwę z oliwek.
    3Sosem doprawić sałatę strzępiastą.
    4Przeciąć każdy arkusz ciasta na 4 kawałki i położyć 1/8 zamarynowanego sera koziego w środku arkusza. Uformować kabzę, spiąć wykałaczką.
    5Piec kabzę kwadrans w piekarniku w temperaturze 220 °C. Niezależnie od podanego czasu pieczenia ciasta francuskiego, warto sam proces pieczenia monitorować, ponieważ piekarniki różnią się między sobą. Pamiętaj, że czas pieczenia liczymy zawsze od momentu nagrzania piekarnika do żądanej temperatury (dopiero do nagrzanego piekarnika wstawiamy ciasto). Wyjąć wykałaczki i ułożyć kabzy na półmisku.