Obiad

Delikatne gofry z marchewką i ubijanym kozim serem

Dla6 os.
Czas przygotowania:20 minut
Czas gotowania:40 minut

Składniki

  • 1 opakowanie sera koziego puszystego – naturalnego 140 g
  • 500 – 600 g marchwi
  • 60 g masła
  • 5 jaj
  • 220 g mąki
  • 1 torebka drożdży
  • 100 g pancetty
  • 1 łyżka drobno pokrojonego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 4 jajka gotowane na miękko
Do tego przepisu potrzebujesz
Ser kozi puszysty – naturalny
140 g

Przepis krok po kroku

    1Obrać i umyć marchewki. Pokroić je w plastry.
    2Gotować przez 25-30 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i zmiksować na gładkie purée. Jeśli to konieczne, odparować zbyt płynne purée na wolnym ogniu. Odważyć 500 g purée, pozostawić do ostygnięcia i dodać masło.
    3Dodać dwie łyżki stołowe sera koziego puszystego koziego Soignon. Następnie dodać jajka, drożdże i mąkę oraz pokrojoną w paski pancettę. Delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojony rozmaryn. Dobrze wymieszać.
    4Lekko, za pomocą pędzla nasmarować oliwą formę gofrownicy. Położyć dwie małe chochle ciasta w każdej formie gofrownicy i piec przez 5 minut.
    5Ugotować jajka na miękko, a następnie schłodzić i obrać.
    6Podawać gofry z pozostałym serem i jajkiem na miękko.