Jakie wino do jakiego sera koziego?

Kategoria: Degustacja
Dodano: 3 września 2019

Ser kozi, chleb i wino – podchodzić jak do świętości

Co mają wspólnego kozi ser, chleb i wino? Wszystkie trzy produkty są wynikiem fermentacji i są uzyskiwane dzięki wiedzy oraz umiejętności odziedziczonych po przodkach! Przede wszystkim jednoczy je jednak stół i sztuka, z jaką się ze sobą łączą.

Rabelais mówił o nich z czcią – „Trójca Święta” stołu! Odkryjmy więc, w jaki sposób najlepiej zharmonizować to boskie trio, do którego może się jeszcze przyłączyć czwarty muszkieter: owoce.

Chleb

Wszystko jest kwestią smaku i nie ma ścisłych zasad. Pamiętajmy jednak, że im świeższy jest ser, tym bardziej biały i mało słony powinien być chleb. Możesz być pewny sukcesu podając go ze świeżą bagietką.

Ale dlaczego nie zaproponować swoim gościom koszyka bułeczek do wyboru? Spróbuj na przykład wiedeńskiej bułeczki ze świeżym kozim serem, chleba z rodzynkami z serem z surowego mleka koziego, tostowego chleba kanapkowego z serem kozim na gorąco, chleba z orzechami z Mi-Chèvre.

Wino

Idealnym podejściem jest wybór wina w pierwszej kolejności. Następnie można będzie dobrać sery, które utworzą deskę zgodną z charakterem wina. Przede wszystkim porzućcie przekonanie, że do serów odpowiednie jest wyłącznie  czerwone wino!

Wykorzystajcie komplementarność smaków dla osiągnięcia doskonałego połączenia. Ośmielcie się zagrać na kontrastach w celu uzyskania większej oryginalności i zaskoczenia. A jeśli potrzebujecie pewnego punktu odniesienia, pamiętajcie, że wszystkie kozie sery pasują do białych win pochodzących z tych samych regionów, co sery: Sancerre blanc, Pouilly fumé, Quincy, Muscadet, Ménétou-salon, Reuilly, Vouvray sec lub demi-sec, Bourgogne aligoté lub białych win z Haut Poitou.

Jeśli chcecie podać kozi ser z czerwonym winem, zdecydujcie się na lekką czerwień: Chinon, Haut Poitou, Beaujolais primeur i Gamay, które będą doskonałymi towarzyszami deski serów.

Z bardziej dojrzałymi serami, możemy podać wino czerwono obfitsze w taniny, a nawet…. białe wina likierowe! Przekonajcie się o tym sami.

Nadużywanie alkoholu jest niebezpieczne dla zdrowia, należy spożywać go z umiarem.