Umiejętność krojenia sera jest o wiele ważniejsza niż się to wydaje! Dobrze pokrojony ser jest bardziej atrakcyjny, bardziej apetyczny, jest również lepszy i lepiej się przechowuje. Soignon dzieli się najlepszymi radami i zasadami, których powinieneś przestrzegać, aby stać się prawdziwym mistrzem serowarskim.
Aby delektować się serem, trzeba odkryć wszystkie jego niuanse. Każdy gość powinien zatem mieć kawałek sera obejmujący skórkę i dochodzący do samego serca sera. W pobliżu skorupy i jej pleśni smak jest wyraźniejszy. Powyższe schematy poprowadzą Cię przez kolejne etapy sztuki krojenia sera.
Do krojenia sera koziego należy używać tradycyjnego noża do sera (z zakrzywioną i rozdwojoną końcówką). W celu zapewnienia większego bezpieczeństwa, można również użyć widelca. Ser należy kroić w sposób zdecydowany, jednym cięciem i unikać jego zgniecenia.
W przypadku, kiedy na desce sąsiadują ze sobą sery o różnych smakach, pomiędzy krojeniem poszczególnych kawałków można wytrzeć nóż chlebem. Można również jeden nóż przeznaczyć do krojenia serów o wyrazistym smaku.
Dobrze rozłożyć sery na desce. Ułatwi to ich krojenie. Jeśli podajecie szeroką gamę serów, użyjcie dwóch desek: to rozwiązanie ma również tę zaletę, że można na jednej desce umieścić sery o smaku łagodnym, a na drugiej sery o smaku zdecydowanym i wyrazistym.