Myślałeś, że wiesz wszystko o kozim mleku, ale jak jest naprawdę? SOIGNON dokonuje rozgraniczenia pomiędzy PRAWDĄ i FAŁSZEM , pomiędzy udowodnionymi właściwościami odżywczymi a powszechnie przekazywanymi niesprawdzonymi informacjami!
Półtłuste mleko kozie jest pokarmem niskotłuszczowym, podobnie jak mleko krowie.
Na przykład: 150 ml szklanki półtłustego mleka koziego zawiera około 2,5 g tłuszczu, co jest stosunkowo niską ilością w porównaniu ze średnim zapotrzebowaniem, które wynosi 70 g dziennie(1) dla zdrowej osoby dorosłej.
Mleko kozie, pełne lub półtłuste, jest bogate w wysokiej jakości białko.
Niezależnie od aspektu ilościowego, mleko kozie zawiera białka, które są w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych aminokwasów. Są to jednostki produkcji białka, których nasz organizm nie jest w stanie zsyntetyzować i dlatego konieczne jest ich dostarczanie wraz z pożywieniem. Aminokwasy dostarczane przez żywność są wykorzystywane do odnawiania białek w naszym organizmie tworzących mięśnie, kości i organy.
Ponadto, białka mleka są na ogół wysoce strawne. Nasz organizm jest w stanie wykorzystać je prawie w całości. Trawimy i przyswajamy 95% spożywanego białka mleka!
Wszystko zależy od rodzaju rozważanego produktu mlecznego i składnika odżywczego, o którym mówimy!
Ogólnie rzecz ujmując, mleko kozie, pełne lub półtłuste, zawiera więcej magnezu, potasu, sodu i witaminy B3 niż mleko krowie.
Ponadto mleko kozie jest „źródłem wapnia i fosforu”, co przyczynia się do utrzymania normalnej struktury kości. Szklanka mleka koziego o pojemności 150 ml pokrywa odpowiednio 20% dziennych referencyjnych wartości spożycia wapnia i prawie 1/4 spożycia fosforu.
Podczas procesu produkcji sera, etap dojrzewania umożliwia rozwój innych witamin. W ten sposób rolada koziego sera jest „bogata w witaminy B2 i B9”.
Warto wiedzieć
Organizm dorosłego człowieka zawiera od 1,2 do 1,4 kg wapnia, z czego 99% znajduje się w kościach i zębach. Mleko i przetwory mleczne są optymalnym źródłem wapnia, zarówno pod względem ilości dostarczanego wapnia, jak i jego dostępności dla organizmu.
Mleko zawiera również fosfor, który wraz z wapniem i magnezem stanowi masę mineralną szkieletu kostnego.
Spożycie zarówno wapnia jak i fosforu w drodze spożycia mleka i produktów mlecznych jest zatem komplementarne i skuteczne z punktu widzenia zdrowia kości.
Witaminy z grupy B, takie jak witaminy B2, B3 i B9, przyczyniają się do zmniejszenia poczucia zmęczenia.
Mleko kozie pełne lub półtłuste zawiera średnio 4,2 g(2) laktozy na 100 ml, czyli nieco mniej niż mleko krowie, które zawiera 4,7 g(2) laktozy na 100 ml.
Przy tej zawartości laktozy spożycie szklanki mleka koziego o zawartości 150 ml(3) (6,0 g laktozy) może być tolerowane przez osoby, u których zdiagnozowano nietolerancję laktozy. Badanie przeprowadzone u osób z niedoborem laktazy (enzymu, który rozkłada laktozę) wykazało, że tolerują one spożycie do 7 g laktozy w jednej dawce bez doświadczania większej ilości objawów jelitowych niż przy spożywaniu mleka bez laktozy(4).
Aby uzyskać więcej informacji na ten temat, zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem poświęconym nietolerancji laktozy.
Z jednej strony mleko kozie zawiera również białka, które mogą powodować alergie. Ponadto, główne białka odpowiedzialne za alergię na białka mleka krowiego (CMPA) są bardzo podobne do białek mleka koziego. Ponad 90% dzieci z CMPA jest również uczulonych na białko mleka koziego(5) co znane jest pod nazwą alergii krzyżowej.
Natomiast alergia na białko mleka koziego dotyka mniej osób niż alergia CMPA. Niektóre białka, będące głównymi przyczynami reakcji alergicznej, różnią się proporcjami między mlekiem krowim a mlekiem kozim. Badania naukowe wykazały, że potrzeba więcej mleka koziego, aby wywołać reakcję u pacjentów uczulonych na mleko krowie(5).
Do zapamiętania: CMPA jest najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej u niemowląt, chociaż dotyczy tylko 2-3% dzieci poniżej 3 roku życia(6).
Podsumowując, białka mleka koziego mogą powodować alergie, ale ich częstotliwość jest rzadsza niż alergia CMPA.
W każdym razie osoby uczulone na białko mleka krowiego nie powinny zastępować mleka krowiego mlekiem kozim bez konsultacji z lekarzem!
Wielu konsumentów, ale także wielu specjalistów ochrony zdrowia, przedstawia mleko kozie jako lepiej strawne: na poparcie tezy można podać wiele naukowych wyjaśnień:
Jednak do tej pory nie przeprowadzono żadnych badań medycznych, które potwierdzałyby, że mleko kozie jest łatwiej strawne niż mleko krowie, chociaż często ma się takie odczucie. Nadal więc pozostaje szerokie pole badań naukowych w tej dziedzinie…..
Mleko kozie nie przestało ujawniać nam swoich tajemnic i potencjalnych korzyści, jakie płyną z jego spożycia.
[1] Referencyjne wartości spożycia tłuszczu w rozumieniu Rozporządzenia UE nr 1169/2011 – INCO.
[2] Tabela CIQUAL, 2017.
[3] Porcja zalecana w ramach Narodowego Programu Żywienia i Zdrowia [Programme National Nutrition Santé (PNNS)]. Program zdrowia publicznego uruchomiony we Francji w 2001 roku, którego celem jest poprawa stanu zdrowia ludności przez oddziaływanie na jeden z jego głównych czynników jakim jest właściwe odżywianie: http://www.mangerbouger.fr/Les-recommandations/Aller-vers/Les-produits-laitiers
[4] Vesa TH, Seppo LM, Marteau PR, Sahi T, Korpela R. Role of irritable bowel syndrome in subjective lactose intolerance. Am J Clin Nutr 1998;67:710-5.
[5] Bellioni-Businco B., Paganelli R., Lucenti P., Giampietro P.G., Perborn H., Businco L., 1999. Allergenicity of goat’s milk in children with cow’s milk allergy. J Allergy Clin Immunol., 103(6):1191-1194.
[6] Osborne N.J., Koplin J.J., Martin P.E., Gurrin L.C., Lowe A.J., Matheson M.C., Ponsonby A.L., Wake M., Tang M.L., Dharmage S.C., Allen K.J., 2011. Prevalence of challenge-proven IgE-mediated food allergy using population-based sampling and predetermined challenge criteria in infants. J.Allergy Clin.Immunol., 127(3):668-676. Schoemaker A.A., Sprikkelman A.B., Grimshaw K.E., Roberts G., Grabenhenrich L., Rosenfeld L., Siegert S., Dubakiene R., Rudzeviciene O., Reche M., Fiandor A., Papadopoulos N.G., Malamitsi-Puchner A., Fiocchi A., Dahdah L., Sigurdardottir S.T., Clausen M., Stanczyk-Przyluska A., Zeman K., Mills E.N., McBride D., Keil T., Beyer K., 2015. Incidence and natural history of challenge-proven cow’s milk allergy in European children–EuroPrevall birth cohort. Allergy, 70(8):963-972.