1 | Przygotować duży garnek z wodą do zagotowania z solą (10 g soli na litr) i duży pojemnik wypełniony zimną wodą i kostkami lodu. |
2 | Odłamać końcówkę łodygi szparaga i wypłukać szparagi w zimnej wodzie. |
3 | Powiązać szparagi w małe pęczki. Zanurzyć szparagi we wrzącej wodzie na 3-6 minut (w zależności od wielkości) i gotować aż staną się miękkie. Po wyjęciu przełożyć natychmiast szparagi do pojemnika z zimną wodą, aby zachować ich piękny zielony kolor. Następnie zostawić szparagi, by obciekły. |
4 | Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. |
5 | Na posypanej mąką stolnicy rozłożyć ciasto francuskie formując kwadrat o długości boków 30 cm. Wyciąć 4 równe kwadraty po 15 cm z każdej strony. Położyć je na blasze do pieczenia pokrytej papierem pergaminowym. |
6 | Na środku każdego kwadratu ciasta francuskiego rozsmarować świeżą śmietankę, pozostawiając wolny 1 cm wzdłuż brzegu. |
7 | Ubić jajko z odrobiną mleka i posmarować brzegi ciasta francuskiego. |
8 | Policzyć szparagi i podzielić je na 4 równe części. |
9 | Zrobić małe pęczki, zawijając każdy pęczek szparagów w plasterek boczku. Umieścić każdy pęczek na kwadracie ciasta francuskiego układając go po przekątnej. Na wierzchu położyć spory kawałek świeżego sera koziego Soignon. Posypać posiekaną szalotką i przyprawić. Zamknąć ciasto francuskie, składając dwa przeciwległe rogi kwadratu nad pęczkami szparagów. Ścisnąć nieco, żeby ciasto się zespoiło. Lekko posmarować górę jajkiem ubitym z mlekiem. |
10 | Piec w gorącym piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe i „puszyste”. Podawać gorące. |