Obiad

Ciasto francuskie z zielonymi szparagami i kozim serem

Dla4 os.
Czas przygotowania:15 minut
Czas gotowania:30 minut

Składniki

  • Roladka świeżego sera koziego Soignon
  • Ciasto francuskie na bazie masła
  • Około 20 świeżych zielonych szparagów
  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • 15 g gęstej świeżej śmietanki
  • 1 posiekana szalotka.
  • Sól, pieprz.
  • 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka
  • Mąka (do poprószenia stolnicy)
Do tego przepisu potrzebujesz
Roladka kozia pleśniowa
180 g

Przepis krok po kroku

    1Przygotować duży garnek z wodą do zagotowania z solą (10 g soli na litr) i duży pojemnik wypełniony zimną wodą i kostkami lodu.
    2Odłamać końcówkę łodygi szparaga i wypłukać szparagi w zimnej wodzie.
    3Powiązać szparagi w małe pęczki. Zanurzyć szparagi we wrzącej wodzie na 3-6 minut (w zależności od wielkości) i gotować aż staną się miękkie. Po wyjęciu przełożyć natychmiast szparagi do pojemnika z zimną wodą, aby zachować ich piękny zielony kolor. Następnie zostawić szparagi, by obciekły.
    4Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    5Na posypanej mąką stolnicy rozłożyć ciasto francuskie formując kwadrat o długości boków 30 cm. Wyciąć 4 równe kwadraty po 15 cm z każdej strony. Położyć je na blasze do pieczenia pokrytej papierem pergaminowym.
    6Na środku każdego kwadratu ciasta francuskiego rozsmarować świeżą śmietankę, pozostawiając wolny 1 cm wzdłuż brzegu.
    7Ubić jajko z odrobiną mleka i posmarować brzegi ciasta francuskiego.
    8Policzyć szparagi i podzielić je na 4 równe części.
    9Zrobić małe pęczki, zawijając każdy pęczek szparagów w plasterek boczku. Umieścić każdy pęczek na kwadracie ciasta francuskiego układając go po przekątnej. Na wierzchu położyć spory kawałek świeżego sera koziego Soignon. Posypać posiekaną szalotką i przyprawić. Zamknąć ciasto francuskie, składając dwa przeciwległe rogi kwadratu nad pęczkami szparagów. Ścisnąć nieco, żeby ciasto się zespoiło. Lekko posmarować górę jajkiem ubitym z mlekiem.
    10Piec w gorącym piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe i „puszyste”. Podawać gorące.