Śniadanie

Maki z cukinii, koziego sera i wędzonego łososia

Dla4 os.
Czas przygotowania:30 minut
Czas gotowania:1 minuta

Składniki

  • 2 opakowania 110 g naturalnego sera koziego Soignon
  • 3 duże cukinie
  • 1 limonka
  • 1 szczypta suszonej słodkiej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz,
  • Oliwa z oliwek
  • 4 plastry wędzonego łososia
Do tego przepisu potrzebujesz
Roladka kozia twarogowa – natura
110 g

Przepis krok po kroku

    1Umyć cukinie. Pokroić 2 cukinie w bardzo cienkie paski, skropić odrobiną soku z cytryny, posypać szczyptą soli, szczyptą papryczki i dodać odrobinę oliwy z oliwek, a następnie wymieszać. Odstawić.
    2Za pomocą skrobaczki lub peelera uciąć 6 cienkich pasków z pozostałej cukinii.
    3Następnie zanurzyć we wrzącej, osolonej wodzie na 1 minutę.
    4Przerwać gotowanie, zanurzyć paski w zimnej wodzie. Odsączyć na papierze absorpcyjnym. Odstawić.
    5W misce wymieszać świeży ser kozi Soignon, drobno posiekany szczypiorek, sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek. Odstawić.
    6Używając foremki do ciasteczek, wyciąć 6 krążków wędzonego łososia.
    7Na talerzach umieścić koła ze stali nierdzewnej (o tej samej średnicy co foremki do wycinania ciasteczek) i położyć w środku rozetę cukinii.
    8Następnie nałożyć na rozetkę trochę farszu z koziego sera, krążek wędzonego łososia, a na nim ponownie farsz.
    9Zdjąć koło, okręcić wszystko paskiem cukinii.
    10Ułożyć ładnie wióry wędzonego łososia na wierzchu.
    11Przechowywać w lodówce do czasu podania.