Śniadanie

Tosty z kozim serem, groszkiem i krewetkami

Dla4 os.
Czas przygotowania:10 minut
Czas gotowania:10 minut

Składniki

  • 1 opakowanie sera puszystego sera Nature Soignon
  • 4 kromki wiejskiego chleba
  • 12 ładnych krewetek
  • 12 liści młodych pędów sałatkowych
  • ½ cytryny (skórka i sok)
  • Sól i 5 ziaren pieprzu
  • Oliwa z oliwek
  • 200 g mrożonego groszku
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml wody
  • Sól, pieprz świeżo mielony
  • 4 drobno posiekane listki mięty
Do tego przepisu potrzebujesz
Ser kozi puszysty – naturalny
140 g

Przepis krok po kroku

    1Podgrzać patelnię na małym ogniu z masłem, cukrem i wodą.
    2Dodać groszek, sól i pieprz i odparować wodę.
    3Dodać miętę i odstawić.
    4Oczyścić krewetki.
    5Wymieszać kozi ser Soignon z sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Opiec kromki chleba wiejskiego, posmarować grubą warstwą sera z sokiem z cytryny.
    6Ułożyć liście sałaty na każdej kromce chleba, dodać groszek i krewetki.
    7Posypać skórką cytrynową, przed podaniem doprawić solą i pieprzem.