Obiad

Bakłażany nadziewane serem kozim, z cebulą karmelizowaną na miodzie, pomidorem i tymiankiem

Dla1 os.
Czas przygotowania:60 minut
Czas gotowania:40 minut

Składniki

  • Roladka kozia pleśniowa 120g
  • 1 bakłażan
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka miodu
  • Tymianek, oregano, sól, pieprz.
  • Ser Gruyère tarty
Do tego przepisu potrzebujesz
Roladka kozia pleśniowa
120 g

Przepis krok po kroku

    1Bakłażan przeciąć wzdłuż na pół i podgrzać przez 10 minut w kuchence mikrofalowej w naczyniu przykrytym folią spożywczą (nie zapomnieć zrobić małych otworów, by „nie eksplodował”).
    2Cebulę, pokrojoną w kostkę, podsmażyć (cały czas mieszając) na oliwie, aż się zeszkli i zacznie zmieniać kolor (około 10 minut). Gdy cebula lekko się przyrumieni, dodać miód i smażyć kolejne 5-10 minut aż wszystko się skarmelizuje.
    3Dodać pomidora bez ziaren, pokrojonego w kostkę.
    4Bakłażany wydrążyć małą łyżeczką, pokroić grubo miąższ i wrzucić go na patelnię.
    5Dodać pokrojoną roladkę sera Soignon.
    6Wymieszać (nieobowiązkowo).
    7Napełnić skórki bakłażana tym farszem, posypać tartym serem Gruyère i piec w temp. 200°C przez 20 minut.