1 | Bakłażan przeciąć wzdłuż na pół i podgrzać przez 10 minut w kuchence mikrofalowej w naczyniu przykrytym folią spożywczą (nie zapomnieć zrobić małych otworów, by „nie eksplodował”). |
2 | Cebulę, pokrojoną w kostkę, podsmażyć (cały czas mieszając) na oliwie, aż się zeszkli i zacznie zmieniać kolor (około 10 minut). Gdy cebula lekko się przyrumieni, dodać miód i smażyć kolejne 5-10 minut aż wszystko się skarmelizuje. |
3 | Dodać pomidora bez ziaren, pokrojonego w kostkę. |
4 | Bakłażany wydrążyć małą łyżeczką, pokroić grubo miąższ i wrzucić go na patelnię. |
5 | Dodać pokrojoną roladkę sera Soignon. |
6 | Wymieszać (nieobowiązkowo). |
7 | Napełnić skórki bakłażana tym farszem, posypać tartym serem Gruyère i piec w temp. 200°C przez 20 minut. |